Największa niepubliczna uczelnia w Bydgoszczy

Strona w języku angielskim Strona w języku rosyjskim Strona w języku ukraińskim

Ekonomiczne i społeczne determinanty wydatków na żywność w Polsce

Redaktor: Aleksander Grzelak, Marek Gałązka
Miejscowość i rok: Bydgoszcz 2015
Liczba stron: 251, format B5
ISBN: 978-83-89914-80-4
CENA: 40,00 zł ( w tym 5 % Vat)
Zamów książkę:

Spis treści Pobierz

 

 

 

„Temat pracy podjęty przez autorów uznaję za ważny i aktualny. (…) Wysoka ranga proponowanej problematyki wynika z zaspokajania przez żywność podstawowych i niezbędnych potrzeb człowieka, jak również z relatywnie wysokiego udziału wydatków na żywność w Polsce. (…) Przeprowadzone badania stanowią oryginalne rozwiązanie ważnego problemu naukowego dotyczącego ewolucji determinant konsumpcji żywności w Polsce po akcesji do UE. Autorzy przeprowadzili obszerne i wielopłaszczyznowe badania empiryczne, które wzbogacają wiedzę ekonomiczną na temat funkcji konsumpcji. Na podkreślenie zasługuje to, że zarówno część teoretyczna, jak i badania empiryczne zostały odpowiednio podporządkowane celom pracy, co umożliwiło w pełni obiektywnie zweryfikować hipotezy. Zawarte wnioski mają walory teoriopoznawcze ze względu na identyfikację uniwersalnych mechanizmów ewolucji popytu na żywność w warunkach integracji Polski z krajami wyżej rozwiniętymi”.

Z recenzji naukowej prof. dr. hab. Andrzeja Czyżewskiego 

Akademia Kujawsko-Pomorska
ul. Toruńska 55-57, 85-023 Bydgoszcz
  52 321 11 88
  rektorat@akp.bydgoszcz.pl